Fernetillä on hämmästyttäviä vaikutuksia ihmiseen.


Fernet Brancan valmistukseen käytetään 27 eri yrttiä (kaikki laillisia...). Resepti on tarkoin varjeltu salaisuus. Seuraavassa on kuitenkin esitetelty muutamia keskeisiä ja eniten juoman tehoon vaikuttavia yrttejä.

Aloe vera on jo Kleopatran ylistämä. Hän käytti sitä voiteena säilyttääkseen kauneutensa. Sisäisesti käytettynä aloe vera stimuloi ihmisen immuunijärjestelmää sekä puhdistaa verta ja maksaa.

Angelica eli enkelinkukka parantaa ruuansulatusta ja maksan toimintaa. Sitä käytetään myös poistamaan kramppeja ja kipuja. Sitä suositellaan myös huonon verenkierrron ja anemian parantamiseen. Suomessa kasvavia angelicoja ovat Isoputki ja Väinönputki.

Kamomilla on kaikkien yrttiteen juojien hyvin tuntema yrtti. Se rauhoittaa hermoja ja laukaisee lihasjännitystä, joten sitä käytetään unettomuuden ja levottumuustilojen hoitoon.

Cinchona on alkujaan perulainen pensas, josta tehdään kiniiniä. Sitä käytetään esimerkiksi tonic-juomaan, joka ginin kanssa sekoitettuna erityisesti trooppisessa ilmastossa on suosittu juoma malarian ehkäisyyn. Fernet-tonic on luonnollisesti vieläkin suositeltavampi. Cinhona parantaa lisäksi ruuansulautusta ja pienentää reumatismin oireita.

Gentiana on keltainen kukka, jonka juurta käytetään kiihottamaan ruokahalua ja parantamaan ruuansulastusta. Se antaa myös uutta vauhtia maksan ja sapen toimintaan.

 
 
Linkkejä