Tallinnanpurjehdus 2019

Veneilyretki Tallinnaan 9.-11.8.

S/y Windrose ja s/y JULIA starttasivat ultrakevyen tuuliennusteen myötäileminä Nuottaniemestä perjantaiaamuna 9:30. M/y Grand Lady oli jo Tallinnassa varmistelemassa laituripaikkavarauksia. Neljäs ilmoittautunut s/y Dutchess oli joutunut perumaan lähtönsä teknisen takaiskun vuoksi, mutta miehistö kokonaisuudessaan oli tulossa laivalla perässä. 

Tuuli pysyi kevyenä ja vielä sen verran pohjoisen puolella, että purjeilla ei olisi ainakaan saman vuorokauden puolella päästy perille. Muuten mukavassa kelissä tähystelimme rahtilaivoja, nautimme merilounaan ja muistelimme Rudolf Dieselin ankeaa kohtaloa. Suunnilleen puolessa välissä Suomenlahtea nostimme purjeet, minkä jälkeen tuuli välittömästi putosi lähes nollaan. Windrosen kipparin Jarmon kanssa sovittiin radioteitse, että käytämme ilmaisua "purjehdittiin osa matkasta". 

Perillä Vanasadamassa Amiraliteetin altaassa odottivat liputetut laituripaikat ja Grand Lady miehistöineen. Lisää fernettiläisiä saapui laivalla. Kaikkiaan mukana oli viikonlopun aikana 21 jäsentä ja avecia eli keskimäärin siis 7 henkeä per osallistunut vene. 

Irkkuhaitari ja ukulele soivat hienossa iltapäivän säässä, ja Tompan ja Marken tarjoamilla pitkähköiksi venähtäneillä peräkansiaperitiiveilla laulettiin hartaasti. Myöhäistä illallista onnistuttiin syömään Rotermann-korttelin ravintoloissa, vaikka henkilökunnan palveluasenne olikin vahvasti sitä vastaan.

Lauantain ohjelmassa oli kulttuuripläjäys: retkue käveli pienryhminä parin kilometrin matkan Telliskiven luovaan keskukseen, johon on keväällä avattu kansainvälinen, tukholmalaislähtöinen valokuvataidekeskus Fotografiska. Katseltiin siellä kaksi valokuvanäyttelyä, minkä jälkeen osa seurueesta nautti vielä yllättävän laadukkaan lounaan rakennuksen katolla sijaitsevassa näköalaravintolassa.

Illalla kokoonnuttiin yhteiselle illalliselle Flavoressa, aivan sataman tuntumassa. Ruoka oli hyvää ja  paikka italialaishenkinen, ei ilmeisesti kuitenkaan Milanon suunnalta, koska Fernet-Brancaa siellä ei tunnettu. 

Ryhmä hajaantui paluumatkalle: Grand Lady jäi vielä satamaan, Wind Rose lähti suunnitelman mukaan sunnuntaina ja JULIAssa päätettiin odottaa kuurosateiden kuivumista maanantain puolelle, jolloin saatiinkin reipasta kyytiä pilvipoutaisessa säässä. Etelänpuoleinen tuuli kannusti purjehtimaan Porkkalanniemen kautta levottoman täysmyötäisen välttämiseksi, mikä osoittautuikin oikeaksi valinnaksi. Rönnskärin majakka saavutettiin vauhdilla, ja pysähdyttiin vielä saareen lounaalle ennen paluuta Nuottaniemen satamaan illansuussa.

Kiitokset mukana olleille (16 jäsentä, yhteensä 22 h) ja erityisesti kippareille!

Juki

 

10.8.2019

 
 
Linkkejä