Viininmaistajaiset 2019

Sokkoviininmaistajaiset 16.1.2019

Makunystyröitä herättelevä viininmaistelu Yulia Luomasen vetämänä innoitti tunnustelevia, tuoksuttelevia hetkiä ennen maistelemattomien viinien maailmassa. Maisteltavina oli ensin valko-, puna- ja roseviinejä sekä jälkkäriviini valoisassa, sitten pimennettiin huone ja eipä ollutkaan enää niin helppo tunnistaa juomaansa, kun näköaisti puuttui.

https://www. alko. fi/tuotteet/948597/Gysler- Sandstein- Riesling- Trocken- 2017

https://www. alko. fi/tuotteet/953506/19- Crimes- Chardonnay- 2017

https://www. alko. fi/tuotteet/943657/Vino- Ros- by- Charles- Smith- 2016

https://www. alko. fi/tuotteet/936677/Ville- di- Antan- Rimbalso- 2016

https://www. alko. fi/tuotteet/456707/Famiglia- Bianchi- Malbec- 2016

https://www. alko. fi/tuotteet/920014/Errazuriz- Late- Harvest- Sauvignon- Blanc- 2017

Illan aikana opittua:

Puolikuiva riesling sopii melkein minkä kanssa vaan; juustot, kala, kana, jopa possu. Loistavasti parsan ja bearnaise-kastikkeen kanssa. 

Roseessa makea toffeen tuoksu ja poltetun sokerin sekä mansikan maku. Lämpötila tulee olla superkylmä. Seurusteluviini, kesällä. Ei ruokien, mutta mansikoiden tai mansikkasalaatin kanssa.

Purskuttelu suotavaa, ei kurlaus, jota kyllä myös kokeiltiin. 

Eurooppalaisten punaviinien valmistus on tiukan lainsäädännön alla. Esim. superiore tarkoittaa, että viini on tietyllä tavalla valmistettu: tammitynnyriin, kellariin, sitten vasta myyntiin. Amaronen rypäleet kuivatetaan auringossa, sitten puristetaan, jolloin maku tiivistyy. Kun sokeria on juomassa enemmän, myös prosentteja on enemmän. Lisäaineet aiheuttavat päänsärkyä, joillekin myös tanniinit. Myös rypäleille voi olla allerginen.

Punaviineissä on marjaisia ja mausteisia makuja: hilloinen, käynyt, kypsä. Tuoksussa kardemumma, suklaa. Fernetin maistelijat löysivät myös kamelin. Maistetaan. Hyvä happo, vähän tanniineja, jotka tuntuvat ikenissä ja kielessä. Hyvä dokabiliteetti. Kevyt seurustelu. Sopii hyvin pastan kanssa. Maistelussa oli italialainen blendi, Rimbalso, jossa rypäleinä: corvina veronese, cabernet, rondinella. 

Viiniasiantuntijalle on tärkeitä asioita: maa, alue, rypäle, ei koskaan vahvuusprosentti.

Tumma väri kertoo viinin tuoreudesta, iän myötä viini vaalenee, jopa oranssiseksi. Jotkut rypäleet ovat tosi tummia, jolloin myös viinin väri pysyy tummana myös ikääntyessään. Puhutaan intensiivisestä väristä, josta ei näy läpi.

Barolo (ei maistelussa mukana) on riskipeliviini. Tuoreessa viinissä on paljon raakoja, epämiellyttävän makuisia tanniineja, vaatii 15 vuoden kypsyttelyn. Piemonten alueella viljellään, kypsyttelyä tarvitaan vähintään 8 vuotta.

Argentiinalainen Malbec: tuoksu nahkainen, raaka liha, brutaali, voimakas, roteva. Maku silti kevyt, enemmän tanniineja, mutta pehmeämpiä. Karhunvadelma, pippuria. Mieleen tuli talli ja hevoset. 

Chilestä jälkkäriviini. Kasvun aikana odotetaan, että jalohome iskee rypäleeseen, nestettä poistuu ja makeutta tulee luontaisesti. Vastaava valmistustapa Icewinen valmistuksessa Saksassa, jossa pakkanen hoitaa homman. Maistuu keltainen rusina, herukkainen, hunaja. Kyyneleet lasissa heiluttelun jälkeen tarkoittaa paljon sokerin määrää viinissä. Makean jälkiruuan seuraan sopii vielä makeampi viini. Pannacotta. 

Shampanjavinkki: Champange characters, lämpötila 8-11 astetta.

Alkuviinit, uusi tapa juoda viinejä, natubaarit löytyy netistä (google: natural wine bar helsinki)

Kasvun hoitaa luonto luomuna. Kuun liikkeet otetaan huomioon, biodynaamista. Poimitaan marjat, viinin käyminen hoituu itsestään. 

Kun alkuviini on valmista, se on sakkaista, mutta sitä heilutetaan silti kunnolla. Viinissä on luonnon oma hiiva. Tuoksuu oudolle; hapankaalia, lantaa. Alkuviinissä ei ole lisäaineita, jolloin päänsärkyä ei niin helposti tule. Viini avautuu ajan myötä, siinä on epätasalaatuisuutta, koska stabilointiaineita ei käytetä. 

Stadin natubaareissa voi asiaa ottaa pehmeän laskun ja kysyä eri vaihtoehtoja. Kaikkea löytyy: punaista, valkoista, roseeta, oransseja. Valkoinen on tosin sameaa. 

Yulian ohjeita kysymyksiin:

Miten kauan tulee viiniä ilmata? 4 h temperointi pullossa, dekantointi 1 h. 

Miten viiniä säilytetään kotona? Punkkujen säilytyslämpötila: ei liian lämmin, alle 20, pimeä, vaakataso. Jos aikoo hankkia viinikaapin, kannattaa ottaa huomioon, että halvat ei ole hyviä, koska niiden moottori heiluttaa viiniä vähän. Ja jos viini on hinnaltaan alle 100 €, säilytyksellä ei ole suurta merkitystä, kertoi Yulia.

Hyviä maisteluhetkiä myöhemminkin!

16.1.2019

 
 
Linkkejä