Tallinnanpurjehdus 2017

Tallinnanpurjehdus sateisessa säässä 4.-6.8.

Vanha latteus, jonka mukaan ei ole olemassa huonoja purjehdussäitä, on vain vääriä varusteita, ei oikeasti pidä paikkaansa. Perjantain purjehdussää oli aluksi selvästi huono: kolea tuuli oli vastainen ja ajoittain satoi runsaasti vettä, joka valui ikävästi kevyen sadeasun hihansuista ja sydvestin alta sisäpuolelle. 

Tomppa oli viisaasti ajanut veneensä (my Grand Lady) Tallinnaan jo torstaina, joten kolme venekuntaa (sy Dutchess, sy JULIA ja sy Wind Rose) starttasi aamulla hyiseen keliin. Puhelinneuvottelun tuloksena päätettiin ajaa etelätuulen vallitessa Porkkalaan josta saisimme tuulen kääntyessä päivällä lounaaseen paremman tuulikulman Naissaaren pohjoiskärkeen. Ennuste toteutuikin, ja minieskaaderi suuntasi reivatuin purjein Rönnskärin majakalta kohti Tallinnan lahtea. Kyyti oli vauhdikasta, mutta märkää; vettä tuli miehistöjen niskaan sekä taivaalta että murtuvista aalloista. Ajoittain sää sentään selkenikin, ainakin vähäksi aikaa kerrallaan.

Tallinnan Vanasadaman marinassa oli hyvin tilaa. Laivalla saapui vielä kiitettävä määrä lisää osallistujia tapahtumaan. Loputtomat sadekuurot vauhdittivat logistiikkaa veneiden, kauppojen ja saunan välillä. Viihteellinen tarjoilu viivytti illallista niin pitkään, että lopulta koko parinkymmenen hengen joukko saatiin mahtumaan samaan Platz-ravintolaan syömään myöhäistä illallista. 

Sadekuuroja riitti lauantaiksikin, joten ohjelmaan sopi tutustuminen vanhan kaupungin linnoitusta ympäröiviin tunneleihin. 1600-luvulla rakennetuilla puolustustunneleilla on värikäs, lähimenneisyyteen ulottuva historia, jonka opas meille vauhdikkaasti esitteli. Kierroksen loppuun oli vielä yhdistetty museonäyttely, johon on koottu paikallisia kiviveistoksia eri aikakausilta. 

Yhteinen illallinen nautittiin Rotermanni-korttelissa aasialaisperäistä fuusioruokaa tarjoavan Taste of Asia -ravintolan yläkerrassa. Lyhyeen, mutta tiukkaan musiikkipläjäykseen päättyneeseen iltaan osallistui peräti 21 henkilöä.

Sunnuntaiaamun koittaessa todettiin reippaan tuulen jatkuvan Suomenlahdella: Tallinnan matalan havaintoasema kertoi 16-18 sekuntimetrin lukemia, ja Suomen puolella mitattiin 20 m/s puuskia. Kun tähän oli vielä mausteeksi luvassa runsaita sadekuuroja, antoivat kipparit antoivat yksimielisen jäätiedotuksen: veneet jäivät laituriin, ja miehistöille ostettiin laivaliput. Pari kippariakin lähti töissä käymään, itse jäimme viettämään sadepäivää Amiraliteetin altaassa, josta seuraavana päivänä siirryttiin Kalevin pursiseuran uudenkarheaan vieraslaituriin. Tiistaina paluusää olikin jo aurinkoinen ja tuuli sopivasti sivumyötäinen. 

Kiitokset osallistumisesta laivamatkailijoille, paikallisjaokselle (Marje ja Tapani) ja erityisesti veneiden kippareille miehistöineen!

Juki

sy JULIA

(Kuvat:  Jarmo Rahkonen, Antti Tassberg, Jukka Harju)


4.8.2017

 
 
Linkkejä