Fernet-kotka

Pähkähullu idea joka sai siivet ja lensi Milanoon

Fernettiläiset pystyvät mihin vain. Sen todistaa tämä tarina.

Kesällä 2009 Peku Palsanen kääntyi Tapsa Hämäläisen puoleen pähkähullun ideansa kanssa. Pekun idea oli tehdä klubille monumentti, Fernetin kotka niin suureen mittakaavaan, että sulkina voisi käyttää pieniä 2 cl pulloja ja linnun kynsissä isoa kolmen litran pulloa. Tyhjiä pikkupulloja Peku oli kerännyt jo yli 20 vuotta ja niitähän riitti.

Tapsa luonnollisestikin innostui ideaan heti. Mukaan suunnitteluun kutsuttiin myös seppämestari Upi Anttila. Ideoita ja piirustuksia alkoi syntyä. Runko päätettiin rakentaa teräksestä, maapallo kivestä jne. Ja eikun toteuttamaan.

Ongelmana oli tietysti se, ettei Tapsa eikä Peku, kumpikaan olleet ikinä tehneet mitään metallista, saati kivestä. Upi ilmoitti heti, että hän voi auttaa materiaalin hankinnassa ja pajaa voitte käyttää, mutta ite saatte tehdä - hän vain neuvoo ja opastaa. Opastusta tarvittiikin. Upi opetti takomaan ja hitsaamaan sekä antoi kullanarvoisia vinkkejä työn edetessä.

Kesällä ja syksyllä 2010 Tapsa uurasti kaikki vapaa-aikansa projektin kimpussa Pekun autellessa viikonloppuisin ja välillä töistään lintsaten arkenakin. Runko valmistui ja ryhdyttiin pohtimaan jalustaa - maapalloa. Käännyttiin kiviseppä Mari Ojalan puoleen ja hän hankkikin oivan lohkareen "Kurun mustaa". 450 kiloinen lohkare josta maapallo nakerrettiin painoi valmiina "pallona" enää reilut 200 kiloa.

Taas oli Tapsa päässyt uuden materiaalin kimppuun. Mari opasti kuinka kiveen porataan reikiä, lohkotaan kiiloilla ja leikataan rälläkällä. Loppusilauksen pallolle antoi Mari itse.

Vielä kaipasi lintu sulat ylleen. Hiekkapuhallettuun ja maalattuun runkoon liimattiin erikoislasiliimalla lähes 500 pikkupulloa. Jokainen pullo puhdisttiin huolellisesti ja sovitettiin paikoilleen

Ja kaiken huipuksi lasimestari Tarmo Maaronen puhalsi kotkalle silmät. Pienet lasikupit, jotka täytettin Fernet Brancalla, suljettiin metallilevyillä ja istutettiin paikoilleen.

Koko komeudelle tuli korkeutta reilut 2 metriä ja siipien kärkivälikin yli 1,8 metriä. Pyrstöstä nokkaan matkaa kertyi n. 1,5 metriä ja painoa reilut 300 kiloa. Monumentti valmistui ajallaan ja paljastettiin Fenetklubin 25 vuotisjuhlissa 27.11.2010 Helsingissä.

Juhlien kunniavieraana ja Fernet Brancan edustajana oli kreivitär Maria Teresa Branca. Hän ihastui monumenttiin siinä määrin, että nyt kotka on Fernet Branca -tehtaan näyttelytiloissa Milanossa.

Kuvissa Kotkalta puuttuu - valitettavasti - iso pullo kynsistään.

 
 
Linkkejä